Landgoed Kraaybeekerhof

Interactie op jouw congres, nov 2017

Meer interactie…. Wie wil dat nou niet op zijn of haar congres? De mannen van Dagvoorzitter.nl zijn hier dagelijks mee bezig. Dé trainers om een workshop hierover te geven, had ik me bedacht. Want wij zijn dagelijks bezig met event design en leren graag ‘door’.

Workshop Interaction Design
De deelnemers waren moderatoren, dagvoorzitters, bureau eigenaren. Een behoorlijk ervaren groep in de event wereld dus. Bij iedereen was het centrale dilemma: ‘Hoe krijg ik mijn opdrachtgever zover om het concept te veranderen met mijn ideeën’.

Het doel van de workshop was om binnen de kaders die de opdrachtgever aangeeft, toch te starten met veranderen. Waardoor meer interactie ontstaat. En het concept in een paar stappen, dynamischer wordt. Liever een paar kleine stappen dan helemaal geen beweging, is de gedachte.

De hele dag werd veel waardevolle kennis gedeeld, zeker ook door de deelnemers. Alle onderwerpen die beloofd waren, zijn behandeld.

Top tips die ik heb meegenomen:

  • Zorg vanaf het begin, zelfs voordat het programma begint, dat je deelnemers in gesprek met elkaar gaan. Wij moesten elkaar interviewen en de bijnaam van de ander op de badge noteren bijvoorbeeld. Ook kun je een andere opdracht meegeven en met koffiebuffetten achterin de plenaire zaal, de deelnemers al in de grote zaal, aan ‘het werk’ zetten. Hiermee is dan direct de sfeer gezet: we gaan het vandaag met elkaar doen.
  • Zoek naar andere manieren van informatie overdracht; haal vragen op in de zaal, noteer die op het grote scherm en laat een deskundige (die je anders ‘spreker’ zou noemen) deze beantwoorden
  • Een panel is vaak het ‘vangnet’ van sprekers die je nog in het programma wil opnemen. Daarmee is het vaak ‘minder sprankelend’. Toch kan het dat wel zijn:

1 bepaal het doel van je panel

2 zoek de geschikte panelleden erbij (3 of maximaal 4)

3 maak duidelijk dat de moderator geen mening heeft maar degene is die de centrale vraag onderzoekt, deel het doel van het panel met de zaal

4 de panelleden moeten vanuit diverse invalshoeken, elkaar aanvullen, op elkaar reageren

5 als panelleden elkaar gevonden hebben, kun je de zaal erbij betrekken

Aanrader voor ervaren event professionals
Kortom: Jan-Jaap en Hans hebben mijn verwachting waargemaakt. Als je een workshop zoekt die dieper gaat, waar je over interactie uitdenken veel tips en praktische aanvullingen op je kennis krijgt, én je zelf gaat ervaren, dan is dit een aanrader! En wat een mooie locatie: Landgoed Kraaybeekerhof.