More difficult, less difficult

Sprankelende paneldiscussies bestaan! dec 2009

Op 2 december mochten wij meewerken aan het congres ‘Uitgaan onder inlvoed’. Naast een goede speech van minister Guusje ter Horst, was er een discussie met het panel en de zaal gepland. Deze verliep verrassend goed, omdat wij met gebruik van www.sms2stage.nl  mee konden doen aan de discussie.

Hoe het werkte: top dagvoorzitter Lennart Booij legde uit dat de zaal zijn/haar vraag kon sms-en. Dit verschijnt dan op het grote scherm. Daar reageerde het panel, de zaal of Lennart op. Vanuit de organisatie hadden wij tevoren de 5 topics die zeker ter sprake moesten komen, opgesteld. Doordat wij zelf ook konden sms-en , waren wij in staat om de discussie steeds nieuwe impulsen te geven.

De 4 succes elementen van deze sprankelende discussie:

  • Sms-en: vraag verschijnt op grote scherm
  • Alerte, inhoudelijke dagvoorzitter
  • goed panel
  • scherpe deelnemers

Het is voor deelnemers ‘veilig’ om een sms te sturen, dus wellicht dat meer mensen dit doen, die anders niet in een hele grote groep opstaan. Wellicht uit angst om een ‘domme vraag’ te stellen.

Nog een stap verder is om een Twitter kanaal op het grote scherm te tonen. De organisator van het congres, communiceert tevoren, wat de vaste code is die je in elk Twitter bericht gebruikt. Een voorbeeld is: www.twitter.com/tedxams  Dit congres heeft zijn eigen Twitter kanaal waar mensen hun opmerkingen op kwijt kunnen, voor, tijdens en na het congres. De organisator heeft een boeiende presentatie gemaakt over de opzet van zijn congres:

http://www.jimstolze.nl/weblog/2010/02/13/ted2010-my-presentation-about-tedx/