Krachtig

De kracht van het (strak) voorbereide debat, sept 2012

Volop debat op televisie en radio, in de kranten de beoordelingen ervan. We werken toevallig juist in deze periode aan de voorbereidingen van twee congressen waarin het debat een cruciale afsluiter is. In zo’n geval schakelen wij daarvoor altijd een expert in. Het Debat Instituut is hierin steeds een betrouwbare partner gebleken. Roderik van Grieken, oprichter van dit instituut, en zijn team draaien topdagen, hollen van het ene verkiezingsdebat naar het andere coachingsuur van een van de vooraanstaande politici. Gelukkig nemen ze ook uitgebreid de tijd voor de voorbereiding met de denktank van onze congressen. Want daar zit de kracht van een goed debat: voorbereiding!

Even’ een stelling bedenken, is DE valkuil voor een debat. Samen met Roderik ‘zagen’ wij de klant door, tot we zover zijn dat er echt helder is wat de tegenstelling is, wat de branche splijt, wat de kern is. Dit zijn intensieve uurtjes die, tot nu toe, altijd lonen.

Een belangrijke vraag is bijvoorbeeld: zijn de debatleden op het podium leidend en reflecteert de zaal? Of gaat de debatleider de zaal in met vragen/stellingen en vraagt hij de deskundigen op het podium hierop te reageren. Deze laatste variant betrekt de deelnemers vele malen meer bij het geheel dan de klassieke benadering. Een ander keer werd gekozen voor een debat waarbij de deelnemers in drie groepen verdeeld werden: voorstanders, tegenstanders en rechters die aan het begin en aan het eind van de discussie hun oordeel gaven. Deze rollen draaiden driemaal door wat een wisseling van gezichtpunt geeft dat zeer verhelderend kan werken. Onder leiding van de ervaren debatleider, stonden de deelnemers zelfs aan het eind van de middag nog vol overgave met elkaar te discussiëren! Een sprankelend slot van het congres, geen nachtkaars die uit gaat!

Debat-tips 
Tien vuistregels voor een goed debat | Debat tips 
Interview met Roderik van Grieken: Nederlanders kunnen niet debatteren: klik hier