Werkvormen

6 verrassende werkvormen, november 2010

Om een congres vaart te geven is afwisseling nodig: verschillende werkvormen bijvoorbeeld.

1.Pecha Kucha: 20 slides, 20 seconde per slide = 6 minuten en 40 seconden
Klik hier voor een video. Het blijkt in de praktijk een uitdaging te zijn: je verhaal moet niet te snel en niet te langzaam gaan. Bovendien is het niet de bedoeling om slides met veel tekst te gebruiken, liever beeld. Het vraagt een goede voorbereiding: zoeken naar de juiste beelden, timen van je verhaal, kortom een ervaren spreker. Met resultaat: een fris en kort verhaal!

2.Super Brainstorm
Wisdom of crowds komt tot leven in de Superbrainstorm. Deze talkshow is een live variant op wikipedia/linkedin. De deelnemers delen één op één kennis en ervaring. De meest inspirerende ideeën worden gedeeld met alle deelnemers. Men wisselt 5 maal van gesprekspartner: iedereen doet nieuwe inzichten en nieuwe contacten op. We kunnen direct afspraken maken en zelfs taken verdelen!

Klik hier om het via YouTube te bekijken.

3.Tafellakensessie/WorldCafe
In kleine groepen gaan de deelnemers dieper in op een thema. Deze kan per tafel verschillend zijn. De eerste ronde is vaak een brainstorm sessie. De 2e en de 3e ronde is een verdiepings sessie.

Uit de resultaten van de brainstormsessie worden door de nieuwe tafelbezoekers de beste 2 à 3 ideeën verder uitgewerkt en concreet gemaakt. Er wordt met stiften op het tafellaken geschreven. Elke tafel heeft een moderator. De deelnemers wisselen door, de moderator geeft aan het begin van de nieuwe ronde een samenvatting wat hiervoor is gezegd en opgeschreven. De ‘Tafellakensessie’ werd afgerond door een centrale samenvatting van alle groepen. Op deze manier werd de kennis over alle onderwerpen met de gasten gedeeld. Lees hier meer.

4. TED-style
De  TED conference geeft sprekers 18 minuten de tijd om een verhaal te houden, liefst zonder slides te gebruiken. Zij instrueren hun sprekers als volgt:

“Recently, I discovered one of the reasons the speeches are so good… TED’s organisers send upcoming speakers a stone tablet, engraved with the ‘ TED Commandments“.

Deze opzet vraagt om een spreker met ervaring en vooral lef om absoluut niet te ‘leunen’ op zijn slides. Bovendien moet er duidelijk gekozen worden voor 1-2 thema’s, anders is 18 minuten te kort. Zie hier (even naar beneden scrollen) 10 voorbeelden van TED top sprekers en hun verschillende aanpak.

5. Unconference
Geen strak programma, geen commerciële blabla, geen dure entree. Nee, gewoon een thema en deelnemers die het programma zelf invullen, nee nog sterker de hele conferentie organiseren.

Kijk op: http://www.unconference.net/

6. Open space
Open Space betekent een open ruimte. Een eenvoudige, maar krachtig raamwerk
schept de juiste condities voor een dynamisch proces van discussie en samenwerking.
Elke deelnemer draagt met zijn deskundigheidbij aan en heeft invloed op het eindresultaat.
Deze werkvorm is toepasbaar op groepen van 10-1000 personen. Het haalt optimaal de kennis bij de deelnemers naar boven. Met slechts 1 begeleider. Cruciaal is wel dat het doel en de centrale vraagstelling helder zijn.

Lees verder op: http://www.openspaceworld.org/cgi/wiki.cgi